Ми зібрали 5 галицьких жидівських страв, які народились на наших теренах. 5 страв, рецепти яких виникли через змішання культурних традицій різних народів, зокрема українців та жидів. Це унікальний феномен Галицької кухні. Вона була відкрита на культурні традиції всіх мешканців багатонаціональної Галичини. Усі страви можна скуштувати в оновленій Галицькій жидівській кнайпі “Під Золотою Розою”.
Все просто: оселедець з цибулькою - страва, яку євреї запозичили з Прусії і принесли з собою в Галичину. І так насправді важко уявити святковий стіл без оселедцю.
Справжній галичанин на свята обов’язково їсть цвіклі з хроном. Але мало хто знає, що насправді цю страву придумали євреї. В Європі і, відповідно, на Галичині до м’яса подавали соус з хрону та сметани. А за кашрутом (спеціальні настанови щодо споживання та приготування їжі в євреїв) жидам не можна споживати одночасно м’ясне та молочне, в тому числі і сметану, тому вони замінили компонент соусу - цвіклями, тобто буряком.
Це традиційна страва єврейської кухні. Її готують до свят, але також і на щодень. Галичини взяли і собі традицію готувати “надівану рибу”, тобто фаршировану.
Наш бренд-кухар, знаний галицький кулінар Сергій Пожар удосконалив цю страву, за мотивами історичних рецептів Галичини.
У Галицькій Жидівській кнайпі “Під Золотою Розою” короп фарширують меленим м’ясом риби, а соус з вишень, родзинок та пряних спецій загущують пряником, як в кулінарній книзі королівського куховара 1682 року.
Традиційна страва кухні Близького Сходу. Готують з нуту, але на наших теренах окрім традиційних складників - оливкової олії, часнику, соку лимону, паприки, сезамової пасти, додають правдиво галицьких, наприклад, цвіклі. Сьогодні хумус роблять навіть з гарбузом, шпинатом чи кінзою.
Це жидівський десерт, ласощі. Це, по-суті, овечеве рагу. Місцевість “диктувала” свої складники. Так з’явився галицький цимес. Тут основні компоненти: морква, картопля, квасоля.
Саме слово галичани також люблять використовувати як поняття чогось особливого, унікального, квінтенсенцію смаку.
Новини за категоріями
Криївка / Видавництво старого лева / Перша львівська грильова ресторація м’яса та справедливости / Біля Діани / Львівська копальня кави / Гасова лямпа / Мазох-café / Найдорожча ресторація Галичини / Дім легенд / Під Золотою Розою / Лівий берег / Львівські пляцки / Пструг, хліб та вино / Зеник МИТНИК / Львівська майстерня шоколаду / Брама / За Жоржем / Маки / Дідо / Видавництво старого лева / Фонд вільних та небайдужих / Just Lviv It! / Хостел Just Lviv It! / Just Old Tram / Два кроки від хати / Львівські цяцьки / Кейтеринг / Лабораторія їжі / Їдальня "УКУ" / Випічка / Братванка / Leopolis Grand Prix / Lviv Klez Fest / Пошта на Друкарській / ПРАВДА Пивний театр / Ринок зброї "Під Арсеналом" / !FEST-команда / Італійський дворик / П'яна вишня / Реберня / !FESTrepublic / Квітка. Майстерня будинків / !FEST COFFEE MISSION / Дуже висока кухня / Дзиґа / Grand Cafe Leopolis / Школа вільних та небайдужих / Авіація Галичини / Craft Beer & Vinyl Music Festival / Opera Underground / !FEST hotel / !FEST доставка / Кооператива молока / Гризло / Апартаменти Just Lviv It! / !FEST FOOD MISSION