Арт-обʼєкти, які варто роздивитись на !FESTrepublic
31.07.24
Зібрали невеличку колекцію арт-об'єктів на території !FESTrepublic, історіями яких хочемо поділитись:)

Скульптури зі скла і дерева з часів фестивалю ленд-арту

Після переїзду офісу «!FEST» на територію колишнього заводу Галичскло по всьому простору ми знайшли багато «кавалків» зеленкуватого аптечного скла, тобто брил, які колись переплавляли на скляну тару тут, на заводі. Таке скло здалось нам класним артефактом, тому ми використали його у світильниках-люстрах одного з наших залів. Але, крім того, в час фестивалю ленд-арт скульптур «Баба Род» у 2017 році українські митці Антон Саєнко та Юрій Вишняков створили чудові скульптури зі скла, які і сьогодні можна побачити в нас на території. 
 
Дерев'яна скульптура, що стоїть неподалік, — також є частинкою цього фестивалю і створена влітку 2017 року скульптором родом зі США — Ліландом Беті (Leland Beaty).

Пам’ятник сажотрусу

На даху найбільшого корпусу, трохи вище тераси !FESTrepublic, можна помітити знайому бронзову фігуру сажотруса. Саме у його капелюх ви, ймовірно, кидали монетки на даху Дому легенд. А після закриття закладу, сажотрус «змінив локацію».

Створив скульптуру Володимир Цісарик, її встановили на даху Дому легенд на вул. Староєврейській у 2010 році як пам’ятку про стародавню професію, здебільшого забуту в сучасному світі, а ще – для того, аби Львів мав гідного охоронця міських таємниць :) 

Лев Зеник

У холі нашого офісу позує лев, розмальований на фестивалі «Парад левів» у 2009 році за ідеєю Кузьми (Андрія Кузьменка) Скрябіна. 

«Лев матиме ім’я Зеник. На ньому буде червона майка з написом «Дякую Богу, що я не москаль», чорні майтки, проста біжутерія.  Лапа лева опиратиметься на земну кулю, де на місці Євразії писатиме Україна, а там, де Америка, Канада — Закарпаття. Квітчастий луг, на якому сидить лев, «говоритиме» про наші добрі інтенції щодо світу». (Кузьма, «Парад Левів», 2009 рік).

Після того, як леви «роз’їхались» по цілому місту, ми вберегли цю скульптуру, з часом доводилось її частково реставрувати, але тішимось, що Зеник вцілів і мешкає на !FESTrepublic.

Фонтан, або адаптація скульптури GLOSY

Втіленням ужиткового сучасного мистецтва став фонтан GLOSY, створений художником-монументалістом Олексою Фурдіяком у 2020 році за прототипом власної скульптури. Фонтан передає важливість голосу, як інструменту комунікацій та прагнення творити поліфонію.

На цьому місці колись, до встановлення фонтану, була резервна водойма на випадок пожежі. Там навіть жило кілька рибин, котрих наші працівники Арт-відділу бережно виловили і випустили у ставок в парку Знесіння ще у 2016 році.

Скульптура «Образ Майбутнього»

Це образ людини, точніше учня, створений під час фестивалю «Вчителі майбутнього 2024» за ініціативи Мар’яна Шишака. На основу кожен учасник фестивалю міг завʼязати стрічку з написаним побажанням, яке вважав за потрібне донести учням. Протягом двох днів з сенсів та цінностей на стрічках постав образ людини майбутнього, який був створений освітянами-учасниками фестивалю.  

«Півень» з автобуса


Коли ми створювали «!FESThotel» на вул. Лемківській  з інтер’єром про наше місто і явища, які тут творились протягом років, ми використали автобус ЛАЗ (Львівського автобусного заводу) як частину історії. Точніше — фронтальна частина автобуса стала гарненькою барною стійкою, а все, що залишилось, отримало нове життя в якості інсталяції-скульптури на одному з контейнерів !FESTrepublic. 

Оскільки офіс оздоблюють гнізда, які символізують народження ідей, — був потрібний заплідник, що стимулював б їх появу. Таким чином, автобус перетворився на півня, як уособлення ідейної плодючості. За допомогою команди !FEST проєкт був втілений у 2020 році.
 
І це не все, простір FESTrepublic наповнюється з року в рік новими сенсами, тому тут з’являються і нові скульптури.